Tips: Untuk mendapatkan donut yang lebih lembut, saya biasa rebuskan 1 biji kentang, kupas kulit & lecekkan halus. Campurkan sekali dalam adunan doh. Hasilnya donut akan lebih lembut selembutnya sampai esok
Bahan2 doh:
500g high protein flour (tepung roti), tpg roti abis jadi saya guna plain flour
11g / 1 paket yis
40g susu tepung
50g gula kaster
1 sk bread improver
1 sk dough softener
1 biji telur, kacau sedikit
245ml air
80g butter
Cara2 membuat doh:
1. Dalam mangkuk yang besar, satukan tepung, yis, susu tepung, gula, bread improver & bread softener. Gaul rata guna hand whisk.
2. Buat lubang ditengah2 campuran tepung tadi, masukkan telur & air. Uli hingga sebati.
3. Masukkan butter, uli lagi doh hingga menjadi sebati & tidak melekat pada tangan selama 10 minit.
4. Tutup guna kain bersih & biarkan kembang selama 30 minit
5. Kemudian, tumbuk2 doh guna tangan untuk mengeluarkan udara & letakkan atas papan pencanai. Canaikan doh hingga agak sesuai ketebalannya untuk diterap.
6. Terapkan doh guna donut cutter. Tabur sedikit tepung atas dulang & susun donut berjarak antara satu sama lain. Tutup guna kain bersih & biarkan selama 20 - 30min hingga kembang.
7. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali, goreng donut hingga keperangan. Angkat & toskan minyak.
8. Bila donut sudah agak suam sedikit, lumurkan dengan gula atau coklat ganache & etc.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan