Resepi DONUT GEBU @ DONAT KENTANG
Bahan2:
250 gram tepung gandum
1 biji kentang yang telah direbus dan dilenyek.
1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 sb susu tepung @susu pekat
70-100 ml air ais (dulu guna air suam) *tp sbb nak cuba teknik baru.
1 1/2 sb shortening @marjerin
2 sb gula
1 sb baking powder *sye letak 1/2 sb saja.
1 3/4 st yis mauripan
*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan
doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm
donut...
Caranya : (guna mixer) uli dgn tangan pon boleh.tapi penat la sikit
: Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan.
: Kemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta
masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk
sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan)
: Masukkan shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan.
: Pastikan doh betul-betul lembut dan elastik. (Uli selama 20 minit)
: Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan
biar doh naik dua kali ganda. [saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C)
jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak
letak kat tmpt panas pun boleh.]
: Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
: Bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan
susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum dan biarkan sehingga
donut naik dua kali ganda.
: Goreng di dalam minyak panas. (masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus)
: Angkat dan hias dengan gula atau coklat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan