Resepi kuih kaswi.
Bahan A,
1 senduk nasi gula merah.
3 senduk nasi gula pasir.
2 helai daun pandan.
2 cawan air.
( bahan2 A ini di masak sehingga larut kemudian di tapis).
Bahan B,
2 cawan tepung gandum.
3 sudu besar tepung ubi/sagu.
secubit garam.
setengah sudu kecil kapur sirih.
blandkan bahan2 A dan bahan2 B bersama dgn 3 cawan air lagi.
(bermakna air semuanya 5 cawan)itulah sukatan airnya yg betul.
panaskan pengukus bersama loyang yg sudah di sapu sedikit minyak yg bersih.setelah di tuang dlm loyang bilaskan sikit2 air dalam bland tu supaya tidak membazir..lalu di kukuslah adunan sehingga masak, lebih kurang dalam setengah jam atau lebih sikit.
kelapa putih pun perlu di kukus juga bersama sedikit garam supaya lebih sedap......selamat mencuba.
Sejarah mak membuat kuih ini,memang mak tak boleh lupakan.
Masa mak baru kawen dgn ayah, mak duduk dangan mertua,akk ipar mak, akk Samsi namanya,suka sangat buat kuih kawsi ni..selalu dia hantar kerumah mak dia untuk juadah pagi atau petang.
Satu hari mak cakap dengan dia yg mak nak belajar buat kuih ni.maka dia tu pun melawa mak pergi ke rumah dia utk belajar buat kuih ni.mak pun pergi dan belajarlah dengan dia cara membuat kuih kaswi ni dr a hingga z..masa duduk di rumah mertua mak tak pernah buat,sebb tak ade pegukus.harapkan akk Samsi bagi aje la.
Setelah berpindah ke Kelompang pada taun berikutnya.satu hari mak teringin pulak nak makan kuih kaswi,jadi mak suruh ayah belikan pegukus dan bahan2nya..
Setelah mak masak2 mengikut sukatannya,maka mak pun nak menghidangnya untuk hidangan minum petang mase tu.ale2 tak boleh potong.rupa2nya mak tersilap sukatan tepung..yg tepung gandum mak pg bubuh tepung sagu,yg sukatan tepung sagu mak mak pegi bubuh tepung gandum...huhuhu ialah masa tu kira2 baru nak hiduplahkan dan masih budak2 lagilah katekan..tepung pun tak kenal dan tak tau nak bezakan rupe2nya..kalau dah guna tepung sagu tu, tak ke liat jadinya macam gam..yg kelakarnye tak boleh nak potong langsong..abis mak ambil tindakkan membalingnya ke atas batang pokok kelapa yg berada betul di hadapan tingkap dapur rumah tu ..hari2 berikutnya bila mak masuk ke dapur mak akan terpandang kuih itu di situ,dalam hati mak kate, mak akan bertekat belajar buat kuih tu sehingga menjadi..In Sya Allah .mak rase adelah dalam sebulan 2 kuih tu berada di situ.semut pun taknak kot..
Alhamdulillah mak sudah berjaya membuatnya.tak sampai 10 minit aje, mengadunnya..biasanya kalau ada keramian keluarga, mak selalu buat kuih ni dan telah memjadi kuih kesukaan keluarga emak...
Sekian..
Resepi kuih lapas yg mak ambil dr Fb..
2CWN TPG BERAS
3/4CWN TPG GDM
3SDB TPG UBI
1CWN GULA
4 1/2CWN SNTN
1/2SDK GRM
CARA2NYA
BLEND SEBJI KLPA BSAMA 4 1/2 CWN KLPA(UTK DPTKN SNTN )
KEMUDIAN BLEND SEMUA BHN DIATS BSAMA SNTN TD..IKUT WARNA....KUKUS SELAPIS2 LBH KURANG 4MNIT..LAU NIPIS..LAU TBL LAMA SIKIT YE..
SAPU LOYANG DGN MNYK
♡♥♥SELAMAT MENCUBA♡♥♡
2CWN TPG BERAS
3/4CWN TPG GDM
3SDB TPG UBI
1CWN GULA
4 1/2CWN SNTN
1/2SDK GRM
CARA2NYA
BLEND SEBJI KLPA BSAMA 4 1/2 CWN KLPA(UTK DPTKN SNTN )
KEMUDIAN BLEND SEMUA BHN DIATS BSAMA SNTN TD..IKUT WARNA....KUKUS SELAPIS2 LBH KURANG 4MNIT..LAU NIPIS..LAU TBL LAMA SIKIT YE..
SAPU LOYANG DGN MNYK
♡♥♥SELAMAT MENCUBA♡♥♡
RESEPI SRI AYU..
Bahan A
2 biji telor
2 cwn tepong naik sendiri
1 cwn gula
1 sudu kecil ovalet
1 sudu kecil esen vanila
1 cwn pati santan/ susu cair
Bahan B
Kelapa parut
Garam
Sedikit tepong ubi
Satu kan semua bahan B dan padatkan kedalam acuan yg telah disapu minyak
Blend telor gula dan ovalet sampai kembang dan gebu
Masukkan esen vanila dan santan/ susu cair dan blend lagi
Masukkan tepong yg telah diayak bersama pewarna hijau
Tuang kedalam acuan tadi yg berisi kelapa dan kukus selama 10 - 15 minit
Pastikan air kukusan panas dan mendidih
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan